Kontaktiraj nas

Pošalji upit

ili nazovi
01 488 63 40

Jesu li mi potrebne posebne preporuke i iskustva?

Ne! Za sudjelovanje u programu rada na Novom Zelandu nije potrebno iskustvo, no svaka će ti preporuka koristiti pri traženju posla.

Trebam li položiti test engleskog jezika?

Ne trebaš polagati test, ali moraš dobro znati engleski jezik za sudjelovanje u programu kako bi mogao ispuniti i razumjeti prijavnicu te pronaći posao na Novom Zelandu.

Postoji li ograničenje što se tiče dobi za prijavu? Koliko godina imaju prijavljeni?

Program mogu aplicirati svi od 18 do 30 godina, većina sudionika ima 24-29 godina. Dob je bitna prilikom prijave – ako imaš 30 godina prilikom prijave, možeš ući u državu i ostati i nakon napunjene 31. godine.

Mogu li aplicirati zajedno s prijateljima?

Naravno, prilikom prijave navedeš ime prijatelja s kojim želiš putovati i zajedno morate navesti isti datum početka programa. Na taj ćete način boraviti u istom hostelu i pohađati radionice istoga dana.
Moramo te upozoriti da putovanje s prijateljem smanjuje tvojz fleksibilnost, a vjerojatnost pronalaska istog posla je niska.

Mogu li kombinirati rad na Novom Zelandu s nekim drugim programom rada u inozemstvu?

Kombinacije su u većini slučajeva moguće pa nam reci svoje želje i pokušat ćemo pronaći najbolje rješenje.

Kakvu ću pomoć u Novom Zelandu dobiti pri pronalaženju posla?

Tijekom prva 2 dana od tvojeg dolaska bit će organizirane orijentacijske radionice u hostelu na kojima ćeš dobiti najviše informacija i uputa kako pronaći posao. Omogućit će ti pristup popisu dostupnih radnih mjesta pomoću kojeg su svi sudionici do sada uspjeli pronaći posao. Najbitnija je motivacija i samoinicijativa u traženju posla! Bolje je da ne budeš previše izbirljiv – možda posao koji dobiješ nije dobro plaćen te je dosadan i naporan. Možda ćeš se morati preseliti u drugi grad i kupiti radnu odjeću, npr. sigurnosne cipele. Budi svjestan da ćeš – kao i kod kuće – u svom pretraživanju morati naporno raditi; posao ti neće samo pasti u krilo.

Koje vrste posla pronalaze polaznici?

Potpuno si slobodan pri odabiru posla – od branja kivija do rada u planetariju, mogućnosti su neograničene. S Work&Holiday vizom lako možeš dobiti posao s bilo kojeg područja.
Najviše sudionika nalazi posao u ugostiteljstvu, turizmu, trgovinama, na farmama i u hostelima. Preko organizacije WWOOF (Willing Workers on Organic Farms) možeš se pridružiti volonterskim projektima u zamjenu za smještaj i hranu na eko farmi. Pogledaj popis usluga koje su polaznici programa pružali.

Što ako ne uspijem pronaći posao?

Ako ne uspiješ pronaći posao u roku 2-3 tjedna, potraži savjet kod naših partnera i oni će ti pokušati pomoći. Ukoliko odmah ne dobiješ posao, nećeš se morati vratiti kući.

Mogu li birati mjesto/područje rada?

Da! Posao možeš potražiti bilo gdje na Novom Zelandu – u potpunosti ti je prepušteno gdje ćeš se prijaviti za posao.

Koliku zaradu mogu očekivati?

Pretpostavlja se da ćeš obavljati sezonske i privremene poslove te stoga možeš očekivati satnicu 8-10 €/h. Pritom moraš računati na porez 19,5% U hostelu će ti partnerska organizacija pomoći otvoriti bankovni račun i pridobiti porezni broj.

Hoću li uštedjeti novac kada dođem kući?

Vjerojatno ne, ali nije nemoguće. U svakom slučaju ne bi trebao ići na Novi Zeland sa željom za prevelikom zaradom, jer to ti vjerojatno neće uspjeti. Sigurno ćeš poželjeti putovati po zemlji i zabaviti se – novcem koji ćeš zaraditi na određenom poslu vjerojatno nećeš moći pokriti sve dodatne putne troškove, jer moraš računati na plaćanje hrane i najma tijekom rada i putovanja kroz NZ.
Kad uđeš u državu trebaš dokazati novčano stanje NZ$4200 – najmanji iznos koji je potreban za godinu dana boravka u NZ.

Kako dokazati novčano stanje NZ$4200?

Kad dođeš u NZ, moraš imati dokaz o novčanom stanju u iznosu najmanje NZ$4200 na svojem hrvatskom računu. To je uvjet novozelandske vlade uz koji ti mogu dodijeliti vizu.

Hoću li otvarati bankovni račun u NZ?

Tako je. Naši kolege će ti pomoći otvoriti račun, što je neophodno budući da će ti poslodavci isplatiti plaću. Također će ti pomoći u dobivanju poreznog identifikacijskog broja.

Hoću li moći putovati za vrijeme boravka u NZ?

Naravno! Organizacija slobodnog vremena tvoja je stvar. Neki rade 9 mjeseci i putuju 3 mjeseca, ostali rade 3 mjeseca i putuju 9 mjeseci. Kada ti dosadi jedan posao, malo putuješ i ponovno tražiš posao. Možeš putovati odmah nakon dolaska i odgoditi traženje posla. Sve ovisi o tvojim planovima, željama i financijskim mogućnostima tijekom putovanja.

Kako potražiti stan?

Prva tri/četiri ili sedam noćenja u Aucklandu uključena su u cijenu programa (ovisno o izabranom paketu) – rezervirat ćemo krevet u višekrevetnoj sobi u hostelu u centru Aucklanda. Većina polaznika živi u hostelima. Ponuda je široka i uvijek se nađe dobro društvo iz cijelog svijeta. Hosteli imaju zajedničke prostore (kuhinju, praonicu, dnevni boravak, lounge) gdje je lako upoznati ljude iz cijelog svijeta.
Ako u određenom gradu želiš ostati duže vrijeme, možeš iznajmiti stan i dijeliti trošak boravka s lokalcima ili ostalim putnicima. Ako putuješ, onda je najpovoljniji tip smještaja kampiranje. Novi Zeland ima bezbroj kampova, neki su u vlasništvu hostela. Bitno! Kampiranje u prirodi na Novom je Zelandu protuzakonito. Vreća za spavanje je dobrodošla.
U Aucklandu možeš postati članom WWOOF (Willing Workers on Organic Farms) – preko te organizacije možeš volontirati na eko farmama u zamjenu za smještaj i hranu.

Kako upoznati ekipu?

Brojne putnike srest ćeš u hostelu na adresi prvog smještaja. Novi Zeland je raj za “back-packere”, što znači da ćeš na putu sresti puno zanimljivih i otvorenih ljudi. Hosteli su, naravno, dobro polazište za upoznavanje novih ljudi.

Kako ostvariti kontakt s ostalim sudionicima prije polaska?

Prije polaska proslijedit ćemo ti popis prijavljenih sudionika iz cijelog svijeta koji će krenuti na put u istom periodu kao i ti. Možeš ih kontaktirati putem e-maila.

Gdje potražiti pomoć pri traženju posla?

Surađujemo s hostelom u Aucklandu gdje možeš potražiti savjet ili im se obratiti ako se pojave problemi. Uvijek će bit nekoga tko ti može pomoći.

Je li sigurno putovati Novim Zelandom? Kakvi su zdravstveni uvjeti?

Novi Zeland je siguran za putnike, ima nizak stupanj kriminala i dobre zdravstvene uvjete. Država je sigurna za žene.

Je li potrebno ikakvo cjepivo?

U slučaju da tvoja avio karta uključuje presjedanje u kojoj drugoj državi, možda ćeš trebati cjepivo. Potraži savjet kod svojeg liječnika najmanje nekoliko tjedana prije polaska.

Kada se moram prijaviti za vizu?

Zahtjev za vizu možeš predati kada su vize dostupne i kada je tvoj zahtjev otvoren. Informacije o datumu i vremenu možeš pronaći na našoj web stranici ili službenoj stranici Immigration New Zeland. .
Potvrdu ćeš zaprimiti 2-4 tjedna nakon uspješne prijave. Putovnica mora vrijediti barem dvije godine poslije datuma dobivanja vize. Ako namjeravaš obavljati posao s područja zdravstvenih usluga, bit će potreban liječnički pregled, što može biti jedan od uvjeta za produžetak trajanja vize.

Je li potrebno putno zdravstveno osiguranje?

Da, putno zdravstveno osiguranje je nužno. Policu s odgovarajućim pokrićem možeš ugovoriti u našoj agenciji. Provjeri ponudu osiguranja s našim agentima.

Ima li nepredviđenih troškova?

Koliko novaca ćeš potrošiti za vrijeme boravka u NZ ovisi o pojedincu odnosno tvojem načinu života. Moraš uzeti u obzir sljedeće troškove:

  • prijava za vizu
  • smještaj, hrana, prijevoz i osobni troškovi (35,84 € / 270 kn – 51,10 € / 385 kn dnevno – prema potrebi)
  • putno zdravstveno osiguranje
  • cjepivo
  • izleti itd.

Koji je najekonomičniji način putovanja po Novom Zelandu?

Većina putnika putuje autobusom. Stopiranje se ne preporučuje jer može biti opasno. Možeš se povezati s ostalim putnicima i dijeliti prijevoz s njima. Provjeri oglasne ploče u hostelima Možeš se priključiti nekome u zamjenu da podmiriš dio troškova za gorivo.

Što trebam imati sa sobom?

Glavno pravilo: što pakiraš, to nosiš – što znači da nije dobro prepuniti ruksak, odnosno kofer. Najnužniji komadi garderobe su:

  • cipele,
  • natikače,
  • udobne kratke majice i kratke hlače
  • pulover
  • i tanka jakna

Ako putuješ zimi, naravno trebaš topliju odjeću. Ako planiraš tražiti uredske poslove ili posao u ugostiteljstvu, ponesi na put odjeću koja je prikladna na pojedinačnom radnom mjestu.

Za informacije piši na rad@nomago.hr ili nazovi 0800 1998.

Budi informiran

Ne propusti sljedeće akcije ili važne obavijesti!

Jesi li avanturistički putnik ili svakodnevni putnik? U svakom slučaju za tebe pripremamo ažurne, zanimljive i korisne putničke informacije koje isporučujemo u tvoj virtualni poštanski sandučić jednom ili dvaput mjesečno.

Odaberi novosti za sebe