Mogu li roditelji telefonom razgovarati s djecom u kampu?

Jedno od mnogih divnih iskustava koja će djeca iskusiti u kampu je neovisnost. Mogućnost da provedu tjedan ili dva daleko od roditelja, upoznaju nove prijatelje, steknu samopouzdanje i odgovornost. Djeca to najbolje postižu stopostotnim sudjelovanjem u programu kampa i ulaganjem energije u upoznavanje novih prijatelja iz drugih zemalja svijeta, učenjem novih aktivnosti i uživanjem u odabranim sportskim ili drugim aktivnostima i novim iskustvima. Kontakt s roditeljima ne pomaže jer ne dopušta napredak.

Svakako djecu potičemo da pišu i šalju razglednice i pisma kući, kako god žele. Dobrodošla je i komunikacija od strane roditelja u prethodno navedenim oblicima. U posebnim prilikama, kao što su rođendani ili godišnjice, moguće je telefonski razgovarati s djetetom, no to je potrebno prethodno dogovoriti s uredom kampa.

Je li djeci u kampu dopušteno korištenje mobitela?

Djeci koja putuju sama avionom ili autobusom preporučujemo da sa sobom u kamp ponesu telefon. Svakog zamolimo da nazove roditelje ili im pošalje poruku kad sigurno stigne u kamp. Nakon dolaska oduzimamo sve mobilne telefone i sigurno ih spremamo u sef. Sve stvari koje ćemo za vrijeme trajanja kampa čuvati u sefu, djeci vraćamo prije odlaska iz kampa. Vjerujemo da je glavna svrha bivanja u kampu usavršavanje engleskog i upoznavanje novih prijatelja. To bi bilo ograničeno ako bi svako dijete u kampu imalo svoj telefon i slobodno vrijeme provodilo telefonirajući obitelji i prijateljima.

Želim vam zahvaliti za sve što ste vi i vaše osoblje učinili da pomognete. Teško je izraziti koliko smo zahvalni. Blistala je od ponosa kad je sišla iz autobusa.

Koliko dobro djeca trebaju znati engleski?

Od djece očekujemo barem osnovno znanje engleskog da mogu s drugom djecom komunicirati barem na osnovnoj razini. Razumijevanje engleskog neka bude barem osnovno kako bi djeca mogla bez problema sudjelovati u svim prekrasnim aktivnostima koje kamp nudi.

Nudite li i učenje engleskog u obliku nastave za djecu s lošijim znanjem engleskog?

Baš je svaki dan “nastava engleskog”. Program Campa California koji nudi učenje engleskog kroz igru čini cijeli kamp – školom.

Ne zaboravite da se sva komunikacija u kućicama i kod drugih aktivnosti odvija na engleskom. Svaka kućica ima jednog mentora koji dolazi iz zemlje engleskog govornog područja i također druge mentore kojima je engleski drugi jezik. Ti mentori predstavljaju zemlje iz kojih dolaze djeca i dozvoljeno im je u nekim rijetkim slučajevima s djecom pričati na njihovom materinjem jeziku. Svi zaposleni u Campu California znaju kako komunicirati s djecom uz osnove engleskog tako da nema problema s razumijevanjem. Djeca će na kraju kampa dobiti potvrdu o završetku jezičnog tečaja “Camp California Living Language”.

Mogu li dva prijatelja živjeti u istoj kućici?

Bit kampa je sklapati nova prijateljstva te naučiti engleski. Ako dva prijatelja iz istog kraja stanuju u istoj kućici, to može biti prepreka u stjecanju iskustva i usavršavanju engleskog jezika. Prijatelji u istoj kućici često pričaju međusobno na svom materinjem jeziku i ne pokušavaju pronaći nove prijatelje. No svakako, ako smatrate da će vaše dijete doživjeti bolje iskustvo uz boravak s prijateljem, možete napisati zahtjev za skupni boravak, potpisan od strane roditelja oba djeteta i vaš će zahtjev biti odobren, ali u tom vam slučaju ne možemo 100% garantirati da će djeca živjeti u istoj kućici.

Može li dijete živjeti u istoj kućici kao i mentor i ostala djeca koja govore istim jezikom?

Uvijek se trudimo da u istoj kućici ne živi više od dvoje ili troje djece iz iste države. Nažalost, ne možemo vam potvrditi da ih u kućici neće biti više ili manje jer sve ovisi o broju kampera iz različitih država. Ako je vaše dijete jedino iz određene države, predstavit ćemo ga mentoru koji dolazi iz iste države. Mentori su na raspolaganju kad god ih dijete treba.

Može li dijete promijeniti odabrane aktivnosti nakon što kamp počne?

Aktivnosti su zasnovane na učenju vještina koje se razvijaju kroz program u trajanju od 5 dana. Na dan otvorenja imat ćemo prezentacijsku turu po kampu i tako djeci predstaviti sve različite aktivnosti koje kamp nudi. Svako dijete se nakon toga upisuje na 6 različitih aktivnosti koje želi izvoditi u prvom tjednu – 3 aktivnosti ujutro i 3 aktivnosti poslijepodne. Ponedjeljak je demonstracijski dan za aktivnosti.

Ako dijete želi promijeniti aktivnosti, za to će biti prilike na prvom demonstracijskom danu – ponedjeljku. Od utorka nadalje sve će se aktivnosti odvijati prema rasporedu, a djeca ih više neće moći mijenjati. Početkom sljedećeg tjedna, djeca će odabrati nove aktivnosti za drugi tjedan kampa.

Mogu li se djeca iz različitih kućica međusobno družiti preko dana?

Svaki dan na rasporedu je i slobodno vrijeme. Tada kamperi moraju ostati na području kampa i bit će pod nadzorom mentora kućica, no mogu raditi što god žele. Slobodno vrijeme nakon zadnje aktivnosti najbolje je vrijeme za druženje s prijateljima koji nisu iz iste kućice. Kamperi mogu i zamoliti da budu skupa s prijateljima na istim aktivnostima.

Tko pruža prvu pomoć ako se dijete razboli ili ozlijedi?

To naravno ovisi o vrsti ozlijede ili bolesti.Svo osoblje našeg kampa podučeno je o osnovama prve pomoći i mnogi od njih imaju potrebne certifikate u svojoj državi. U većini slučajeva prva u redu je, naravno, sestra u kampu. Ima certifikat o završenom tečaju prve pomoći ili je kvalificirana medicinska sestra u svojoj državi.

Za sve ozbiljnije slučajeve, bolnica je udaljena manje od 30 minuta od kampa. U većini slučajeva su zavoj, sredstvo za dezinfekciju, nekoliko dodatnih čaša vode ili nekoliko sati odmora u zdravstvenoj kabini dovoljni za 100% ozdravljenje jer ozljede obično nisu ozbiljne.

Kako je s hranom? Postoji li vegetarijanski meni?

Hrana je cjelovita, ukusna i prilagođena ukusu prosječnog europskog djeteta. Na meniju neće biti puno slatke i brzo pripremljene hrane. Tako za ručak i večeru imamo na raspolaganju buffet salatu za svu djecu. Za djecu s posebnim potrebama prehrane obavijestite ured Campa California u vašoj državi. U većini slučajeva pobrinut ćemo se za prehrambene potrebe baš svakog kampera ali trebamo biti o tome ranije obaviješteni. Imamo vegetarijanski meni koji možete odabrati za svaki obrok, no o tome moramo biti obaviješteni najkasnije tjedan dana prije početka kampa.

Što je Teen Adventure program?

Teen Adventure je naš “program planinarenja”. Od termina koji traje 13 dana, 10 se dana provede izvan kampa na putovanju po Hrvatskoj, gdje djeca sudjeluju u mnogim aktivnostima, kao što su: kajak, rafting, planinski biciklizam, kanu, jedrenje, penjanje te preživljavanje u prirodi U grupi je do 15 tinejdžera između 14. i 17. godine i dva mentora: jedan iz Hrvatske i drugi iz zemlje engleskog govornog područja. Oprema je prilagođena  starijim i samostalnijim kamperima.

Može li dijete starije od 14 godina ostati u kampu umjesto da ode na Teen Adventure program?

Sva 14-godišnja ili starija djeca mogu birati između Resident i Adventure programa Campa. Ako dijete prvi put dolazi u kamp, svakako preporučujemo Resident Camp. Stariji kamperi mogu birati između Teen Adventure programa ili ostaju u kampu i sudjeluju u našem novom programu CIT. Oba izbora ponudit će nezaboravno kampersko iskustvo. U uredu kampa vašem će djetetu predložiti najbolji izbor za njega, prema prethodnim iskustvima i njegovim mogućnostima uključivanja u Resident ili Adventure Camp.

Moraju li djeca sa sobom ponijeti svoju sportsku opremu?

Djeca mogu donijeti bilo koju sportsku opremu u kamp. Za većinu sportskih aktivnosti djeca će opremu dobiti u kampu.

Je li poželjno da zdrava djeca ponesu sa sobom lijekove (za svaki slučaj)?

Ne – u našem zdravstvenom kutku kampa ima dovoljno osnovnih lijekova za lakše ozljede ili mučnine. U slučaju da djetetu treba jači lijek, vozit ćemo ga u Dom zdravlja u Zadru koji je od kampa udaljen samo 30 minuta. Ako vaše dijete uzima lijekove na recept u vrijeme bivanja u kampu, to treba biti naznačeno i opisano na zdravstvenoj prijavnici, zajedno s detaljnim uputama kako i kada dijete treba uzeti lijekove. Te upute neka dijete ponese sa sobom i pregledat će ih medicinska sestra.

Budi informiran

Ne propusti sljedeće akcije ili važne obavijesti!

Jesi li avanturistički putnik ili svakodnevni putnik? U svakom slučaju za tebe pripremamo ažurne, zanimljive i korisne putničke informacije koje isporučujemo u tvoj virtualni poštanski sandučić jednom ili dvaput mjesečno.

Odaberi novosti za sebe